Spoelwormen bij hond en kat
SPOELWORMEN BIJ HOND EN KAT
Wist u dat
- Alle honden en katten met spoelwormen besmet worden geboren!
- Spoelwormen van hond en kat gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid
- Er geen zandbak of veldje in Nederland te vinden is zonder spoelwormeitjes van kat of hond; zo vindt ook de besmetting van dier en mens plaats
- Met name kinderen makkelijk besmet raken
- Er bij ruim 25% van de honden spoelwormeitjes in de vacht zitten; door aaien besmet u zich al.
- In Groot Brittanië jaarlijks 3 kinderen een oog verliezen door katten – of hondenspoelworm besmetting
- Uw hond volgens recent onderzoek aan de universiteit pas spoelwormvrij is als u hem consequent 16 x per jaar ontwormd
- Een spoelworm infectie via hond of kat bij mensen de symptomen van asthma enorm kan versterken
De behandeling
Een goed schema is om:
- Pups op week 2,4,6 en 8 na de geboorte te ontwormen, daarna maandelijks tot zij een half jaar oud zijn. Dan levenslang minstens 4 maal per jaar, bij voorkeur vaker.
- Kittens op week 4 de eerste keer te ontwormen, daarna volgen zij hetzelfde schema als pups. Buitenkatten die muizen etc. vangen moeten vaker ontwormd worden dan katten die binnen leven.
Tips
- Voor goede middelen en het juiste advies kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.
- Neem zeker een kijkje op ESCCAP
Meer informatie over spoelwormen
De levenscyclus van de spoelworm is erg ingewikkeld. De volwassen wormen zijn rond, lijken een beetje op spaghetti, leven in de dunne darmen van hond en kat en komen in principe niet met de ontlasting naar buiten. U zult ze dus zelden zien, behalve bij een zeer heftige besmetting, of na het gebruik van een ontwormingsmiddel. De volwassen spoelwormen leggen massaal eitjes (tot 200.000 per dag!!) die wel via de ontlasting in de buitenwereld terecht komen, waar zij jarenlang kunnen overleven. Recent onderzoek toont aan dat 25% van de honden en katten spoelwormeitjes in hun vacht hebben! In de eitjes ontwikkelen zich larven die na opname weer in de darmen komen. De larven maken een ingewikkelde trektocht door het lichaam. Uiteindelijk komen zij in de longen terecht. Dit veroorzaakt prikkeling gevolgd door hoesten. De larven komen zo in de keel en worden weer ingeslikt. Nu zitten zij in de darmen alwaar zij volwassen worden. Dan begint het feest opnieuw.
Sommige larven “verstoppen” zich in het lichaam en gaan in een soort rustfase. Bij drachtige dieren worden zij weer actief, zoeken de baarmoeder op en boren zich in de ongeboren pups of kittens. Zij komen dus al besmet op de wereld! Vervolgens worden zij via de moedermelk en de ontlasting van moeder en nestgenoten opnieuw besmet.
Helaas is het zo dat de de meeste wormmiddelen niet werken tegen de rondtrekkende larven. Veelvuldig ontwormen van pups en kittens is dan ook noodzakelijk.